Curi prinčev plan: "Šejk" reformi za Arape

Zamenik princa prestolonaslednika Saudijske Arabije kaže da ima plan za poboljšanje ekonomije i spas od niske cene nafte, prenose mediji.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2015.

16:14

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Kako kažu izvori arapskih medija, to bi mogao biti najbolji “šejk oporavka” po privredu, odnosno set reformi koje bi digle ekonomiju Kraljevine koja ne pamti ovakav "bol" zbog niske cene nafte.

Strategiju je predstavio Muhamed bin Salman ove nedelje na sastanku sa viskom zvaničnicima, privrednicima i ekonomistima. Plan, prenose izvori koji su prisustvovali sastanku, uključuje mere reformi i privatizaciju, a radiće se na rezanju potrošnje.

Očekuje se da će plan princa biti objavljen u narednih nekoliko nedelja, verovatno u januaru.

Dva izvora, koja su zbog “političke osetljivosti” želela da ostanu anonimna kažu da će predstojeće mere naterati vladu da bude opreznija kada je reč o troškovima države.

U cilju da se podstakne rast biće privatizovane neke državne institucije i kompanije i nadaju se, tako će se stvoriti prostor za nova radna mesta, a deo finansijskog tereta prebaciće se s javnog na privatni sektor.

Prošlog meseca Operater civilnih aerodroma Saudijske Arabije najavio je plan privatizacije aerodroma do 2020. godine, ali će se s tim početi već naredne godine.

Napravljen je i plan za podsticanje zdravstva i obrazovanja.

Vlada će pokušati da pribavi sredstva i iz drugih sektora osim naftnog, koji donosi više od 90 odsto državnih prihoda. Prihodi od nafte su, međutim, smanjeni više od 60 odsto u svetlu oštrog pada cena tog energenta.

Subvencije za vodu i struju, koje su do sada koštale vladu milijarde dolara godišnje, biće smanjene i deliće se tako da budu u korist onima sa srednjim i niskim primanjima, a ne bogatima.

Povećaće se neki porezi kao što je taksa na uvoz duvana.

Jedan od izvora naveo je i da se na sastanku čulo da će vlada pokušati da pokrije deficit emitovanjem obveznica.

Nije još jasno da li će nova administracija biti spremna da odgovori na sve zadatke, ali kraljev sin, princ Muhamed bin Salman koji je zamenik princa prestolonaslednika izgleda veoma spreman da donese što više agresivnih reformi i da nađe dobar model za upravljanje ekonomijom.

Dovedeno je i mnogo stranih konsultanata koji mu pomažu.

Sugrađani su pozvani da budu spremni za brze, ozbiljne i hitne ekonomske mere, posebno oko smanjenja javne potrošnje.

Saudijska Arabija, kao najveći svetski prozvođač nafte, dugo je krila kako dešavanja na tržištu nafte zapravo utiču na ekonomiju države tako da je i povlačenje velikih količina novca sa stranih računa koje se desilo jesenas, tumačeno kao priprema Saudijske Arabije da još više poveća svoje proizvodne kapacitete, te tako u potpunosti zavlada globalnim naftnim tržištem.

Da li u ovome ima istine trebalo bi potražiti odgovor i na izveštaju sa nedavnog sastanka OPEK-a kada je dogovoreno da se zadrži aktuelna politika gotovo rekordnog nivoa proizvodnje nafte. Članice nisu preduzele nikakav korak kako bi ublažile prezasićenost tržišta naftom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: