"Putin tačno znao kako da povredi Erdogana"

Ruske sankcije mogle bi sledeće godine da povećaju turski deficit za najmanje pet milijarda dolara, tvrde ekonomisti.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2015.

09:35

Default images
Foto: Tanjug/AP

Oni upozoravaju da to za ankaru predstavlja veliki problem i komplikaciju za novu privrednu platformu kojom Turska pokušava da pronađe rešenje za deficit države.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u subotu ekonomske sankcije protiv Turske kao odgovor na rušenje ruskog borbenog aviona Su-24 u blizini granice sa Sirijom.

Međunarodni analitičar Juan Manuel Karg smatra da će sankcije koje je potpisao predsednik Putin teško povrediti tursku privredu. On je dodao da se ruski predsednik usredsredio tačno na one mere koje utiču na privredu, jer je time hteo najviše da povredi Erdogana.

Od 2001. godine je bilateralna trgovina između Turske i Rusije s 4,3 milijarde porasla do 31 milijarde dolara u 2014. Krajem prošle godine je Erdogan obećao da će do 2020. godine povećati bilateralnu trgovinu između Rusije i Turske na 100 milijardi dolara.

Rušenje ruskog bombardera je udar na bilateralnu trgovinu vrednu više od 30 milijarda dolara godišnje, ali i na više od 2 milijarde akumuliranih međusobnih investicija.

Uzimajući u obzir trgovinu uslugama, brojke su čak i veće, jer je prošle godine obim prodaje roba i usluga između dve zemlje iznosio gotovo 44 milijarde dolara.

Turistički sektor takođe može da doživi nepopravljive gubitke, jer su samo 2014. godine ruski turisti turskoj privredi doneli dobit od 3,7 milijardi dolara, što je oko 12 odsto ukupnih turskih prihoda od turizma.

Prema turskom Institutu za statistiku, izvoz u Rusiju je prošle godine bio "težak" 5,9 milijardi dolara, a uvoz 25,3 milijarde.

"Posledice za deficit tekućeg računa platnog bilansa bi mogao da iznosi 5 do 10 milijardi dolara", kazao je Denis Cicek, ekonomista u Finansbanci.

Postoji rizik i da se deficit tekućih transakcija koji sada iznosi 35 milijardi dolara poveća iznad 40 milijardi.

Deficit tekućeg računa platnog bilansa znači da je vrednost uvezene robe i usluga veća od vrednosti izvezene robe i usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: