Nemačka iznenadila, nije bilo ovako od ujedinjenja

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj pala je u novembru na novi minimum, pokazuju zvanični podaci, ukazujući na to da se oporavak najveće evropske privrede nastavlja

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2015.

08:31

Default images
Foto: Thinkstock

Nezaposlenost je sada na najnižem nivou od ujedinjenja istočne i zapadne Nemačke 1990, navodi nemačko Ministarstvo rada, a prenosi agencija Frans pres.

Stopa nezaposlenosti, koja meri odnos broja ljudi bez posla prema ukupnoj radno sposobnoj populaciji, pala je prošlog meseca na 6,3 sa 6,4 odsto iz oktobra.

Broj registrovanih nezaposlenih je, prema sezonski prilagođenim podacima, pao za 13.000, nadmašivši očekivanja analitičara koji su prognozirali smanjenje za oko 5.000 ljudi, navodi ministarstvo.

Bez sezonskog prilagođavanja, broj nezaposlenih niži je za 16.000 i iznosio je u novembru 2,63 miliona, a stopa nezaposlenosti mirovala je na šest odsto.

Nemačka privreda je u trećem kvartalu porasla 0,3 odsto, nastavljajući solidan trend rasta iz prvih šest meseci 2015. Domaća tražnja i državna potrošnja ključni su faktori koji stoje iza privrednog rasta, navodi ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: