10 koraka do uspeha na poslu

Ako na poslu imate slobodan vikend, ponedeljak je dan u radnoj sedmici koji većina najviše mrzi. Ipak, postoje načini da ga provedete srećni.

Svet

Izvor: Nezavisne novine

Utorak, 01.12.2015.

10:20

Default images
Foto: Thinkstock.com

Jedan od glavnih razloga zbog čega “mrzite” ponedeljak je nedostatak entuzijazma u kombinaciji sa nedostatkom planiranja, navodi autor i stručnjak Virender Kapur.

Taj osećaj uzrokovan je gomilom negativnih emocija kao što su letargija, beznađe, depresija koje vas sprečavaju da imati dobar osećaj na početku sedmice.

Kako se osećate ponedeljkom ujutro, imaće veliki uticaj na to kako se osećate tokom ostatka sedmice, do novog vikenda.

Predstavljamo vam 10 načina kako da “prebrodite” krizu radnog ponedeljka.

1. Otkrijte uzrok zbog kojeg mrzite ponedeljak: Ako je to privremeni osećaj, onda ne morate mnogo da brinete o tome. Međutim, ako ste nedeljom stalno negativno nastrojeni zbog odlaska na posao u ponedeljak, postoji razlog za zabrinutost.

Onda vam se verovatno ne sviđa posao, vaš rad je dug i iscrpljujući, imate zlovoljnog šefa ili se ne slažete sa kolegama. Ako se nabrojano odnosi na vas, vreme je da usavršite svoj CV i počnete da tražite nov posao.

2. Planirajte ponedeljak u petak: Jedna od najvećih grešaka u radnim navikama je ta što se ponedeljak ne planira unapred. Pre nego što napustite kancelariju i radno mesto u petak, proverite da niste zakazali mnogo važnih obaveza za ponedjeljak. Napravite prioritete i raspodelite ih na prva tri dana u sedmici - ponedeljak, utorak i sredu.

Pokušajte da vam ponedeljak bude lagan i organizovan na poslu.

3. Gledajte na ponedeljak drugačije: Pa, to je samo još jedan dan u sedmici, u čemu je stvar? Pola problema dolazi zbog toga što upravo ovaj prvi dan u radnoj sedmici gledate sa strahom i anksioznošću.

Gledajte ga kao lep početak radne sedmice - pogledajte sve zadatke s obnovljenim entuzijazmom i shvatićete da prvi radni dani u sedmici i nisu tako loši kao što ste mislili.

4. Počnite da volite svoj posao: Ne gledajte svoj posao samo kao na rad. Ako želite da budete srećni u svojoj karijeri, morate da počnete da razmišljate van finansijske naknade za urađeno i da pronađete načine kako da vam posao postane zanimljiv.

Saznajte šta najviše volite na svom poslu i provodite više vremena radeći to.

5. Sprijateljite se sa kolegama: Da se razumemo, imati dobre kolege na radnom mestu je sjajna stvar. Pronađite ljude sa kojima možete da odete na pauzu, popjetei kafu ili čaj, podeliti ručak.

Oni nužno ne moraju da rade u vašem sektoru. Takođe, ne zaboravite da se našalite sa svojim kolegama. Dobro dođe, potvrđeno.

6. Zapitajte se: Da li imate alternativu? Šta biste uradili ako ne odete na posao u ponedeljak? Da li biste spavali celi dan, gledali televiziju ili se žalili zbog vašeg posla? Osim ako ste bolesni, ne postoji ništa produktivno što možete uraditi preskačući posao. Ili ima?

7. Planirajte nešto lepo svakog ponedeljka: Ako treba da objavite novu inicijativu ili pozitivnu vest svom timu, sačuvajte je za ponedeljak.

Cenite svakog člana vašeg tima, pomozite kolegi ili koleginici u njihovom radu, častite nekoga ručkom… I ne zaboravite osmeh.

8. Pokažite osećaj odgovornosti.

9. Razmazite sebe u ponedeljak: Pošto ste uspešno prebrodili ponedeljak, ne zaboravite da se nagradite. Počastite se večerom ili završite dan gledanjem filma sa prijateljima.

10. Nikada nemojte da se predate uživanju u nedelju uveče: Većina nedelju ne koristi za potpuni odmor i ostanu budni duže nego što bi trebalo. Rešenje - skratite nedeljne večeri i idite ranije na spavanje.

Ako želite da se zabavljate, uradite to petkom ili subotom. Ne zaboravite da je šest do osam sati zdravog sna potrebno da biste odmorni stigli na posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: