SAD i dolar jačaju - EUR na teškim mukama

Na svetskim valutnim tržištima kurs evra zaronio je prošle nedelje, po prvi put nakon sedam meseci, ispod nivoa od 1,06 dolara.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

10:27

Default images
Foto: Thinkstock

Razlog za to je jer je sve verovatnije da će Fed u decembru povećati kamate, a ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Kurs evra prema američkoj valuti pao je prošle nedelje 0,5 odsto, na 1,059 dolara. U odnosu, pak, na japansku valutu, cena dolara ostala je na nedeljnom nivou nepromenjena, na 122,8 jena.

Evro je, pak, oslabio prema 'japancu', za 0,5 odsto, na 130,05 jena.

Američka valuta ojačala je nakon niza novih izveštaja koji su potvrdili da najveća svetska privrda stabilno raste, pa je sve verovatnije da će Fed u decembru povećati ključne kamatne stope, po prvi put od 2006. godine.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji meri vrednost američke prema drugih šest vodećih svetskih valuta, dosegao je polovinom nedelje 100,17 bodova, najviši nivo za osam i po meseci.

S druge strane, evro je bio pod pritiscima jer se na ovonedeljnoj sednici Evropske centralne banke (ECB) očekuje najava dodatnog popuštanja monetarne politike.

Kurs evra skliznuo je stoga ispod nivoa od 1,06 dolara.

"Ako pogledate trgovanje poslednjih dana, očito je da su ECB-ovi potezi već uračunati. Očekujem da će centralna banka produžiti program kupovine imovine i sniziti kamatne stope, ali najvažnije je to što signaliziraju da nove mere slede. Teško je očekivati da će privredni pokazatelji objavljeni u međuvremenu imati većeg uticaja na tržišta", kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: