Zašto Nemce polako napušta optimizam?

Maloprodaja u Nemačkoj, merilo poverenja domaćinstava, smanjena je u oktobru što ukazuje na slabljenje raspoloženja potrošača u najvećoj privredi Evrope.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2015.

10:13

Default images
Foto: Thinkstock

Maloprodaja je prošlog meseca smanjena 0,4 odsto u odnosu na septembar, kada je stagnirala, navodi nemački Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Sa druge strane, na godišnjem nivou, maloprodaja je uvećana 2,1 odsto, dodaje zavod. Podaci o maloprodaji su tradicionalno promenljivi i podložni čestim revizijama.

Potrošačko poverenje u Nemačkoj palo je u novembru četvrti uzastopni mesec, budući da su potrošači zabrinuti zbog rekordnog priliva izbeglica i tražilaca azila, pokazala je prošle nedelje anketa istraživačke kompanije GfK.

"Uporno snažan priliv tražilaca azila dovodi do potonuća optimizma u pogledu ekonomije", navodi GfK. Nemačka ove godine očekuje oko milion izbeglica. Oko 40 odsto ispitanika navelo je da očekuju rast nezaposlenosti u svetlu izbegličke krize, iako uglavnom ne očekuju da će ostati bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: