Ruski gigant se izvukao, manji se gase

Najveća banka u Rusiji, Sberbanka, saopštila je da primećuje znakove oporavka u ruskom finansijskom sektoru, koji je bio u dubokoj krizi.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.11.2015.

13:31

Default images
Foto: Thinkstock.com

Objavljujući poslovne rezultate za tri meseca zaključno sa septembrom, koji su okarakterisani kao "najbolji kvartalni rezultati u ovoj godini", finansijski direktor Sberbanke Aleksandar Morozov je rekao da je banka evidentirala veću zaradu od kamata, dok je hipotekarno kreditiranje takodje u porastu, prenosi agencija Frans pres.

Neto profit Sberbanke je u tom periodu iznosio 65,4 milijarde rubalja (930 miliona evra), što je za 8,0 odsto manje u odnosu na isti period lani, ali iznad očekivanja analitičara koje je anketirala ruska agencija Interfaks.

Prihodi od kamata su uvećani za 25 odsto, a od provizija za 33,0 odsto, navodi se u saopštenju banke.

Ruski bankarski sektor je, kako ocenjuje Frans pres, platio visoku cenu ekonomske krize u zemlji izazvane oštrim padom cena nafte i zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog ukrajinske krize.

Od početka ove godine, oko 70 malih banaka je podnelo zahtev za proglašenje bankrota, a samo u novembru ih je bilo deset.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: