EU ima novu šemu za banke: Berlin i Beč protiv

Ubuduće, evropske banke će izdvajati sredstva u zajedničku kasu, koja ce štititi štednju klijenata u slučaju kolapsa banaka.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 28.11.2015.

13:28

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Panevropsko osiguranje depozita će biti treći stub bankarske unije EU, pošto je već uspostavljen zajednički nadzor banaka i mehanizam namirivanja poverilaca u slučaju propasti banke, piše nemački list Standard.

Ubuduće, evropske banke će izdvajati sredstva u zajedničku kasu, koja ce štititi štednju klijenata u slučaju kolapsa banaka. Prag pokrivenosti depozita od 100.000 evra neće biti promenjen.

Ipak, predlog Evropske komisije, predstavljen u Strazburu početkom ove nedelje, za neke je kontroverzan. Konkretno, u Nemačkoj i Austriji postoji zabrinutost da druge zemlje žele da obnove svoj nestabilni bankarski sektor pristupanjem zajedničkoj garanciji depozita. Nemačke banke ne žele da budu odgovorne za "bolesne" inostrane institucije bez mogućnosti kontrolisanja rizika.

Evropski komesar za finansijsku stabilnost Džonata Hil je prilikom predstavljanja planova, pokušao da odagna ta strahovanja rekavši da "objedinjavanje rizika i smanjenje rizika treba da idu ruku pod ruku".

Kako je dodao, ova šema bi trebalo da ojača poverenje Evropljana u bankarski sistem da se ne bi dogodilo - kao što je bio slučaj letos u Grčkoj - da štediše "pljačkaju" svoje račune.

"Kao i svi drugi aspekti bankarske unije, ova šema će biti obavezna za sve članice evrozone, ali će biti otvorena i za svaku članicu zone evra koja želi da se pridruži bankarskoj uniji", izjavio je Hil, čiji je celokupan govor objavljen na zvaničnoj stranici Evropske komisije.

Kako bi se razuverili skeptici, predviđen je postepeni pristup. Naime, od 2017. godine do datuma isteka, postojeće nacionalne garancije depozita treba da budu međusobno reosigurane - u razdoblju od tri godine. Banke će zatim dati svoj doprinos jačanju sistema garantovanja depozita EU (EDIS). Znači, granica će se postepeno pomerati s nacionalnog na evropski nivo.

Do 2024. godine, EU garantna kasa će u potpunosti garantovati za neuspehe banaka, osiguravaće depozite i štedne račune u iznosu do 100.000 evra po klijentu banke. Za sada, pojedine države garantuju za taj iznos.

Predlog će biti usvojen ukoliko dobije saglasnost evropskog Parlamenta.

Oštre kritike dolaze i od austrijskog Udruženja štedionica, izveštava austrijski list Kurir. Predlog predstavlja "ekstremno nametanje austrijskim štedišama" i opasan je korak u pogrešnom smeru, navodi se u saopštenju tog udruženja.

"Odvajanje poslovnog rizika od rizika odgovornosti i tereta rizika pojedinih banaka za sve štediše je neodgovorno. Tako Evropska komisija opet podržava onu 'moralnu pretnju', koja je bila glavni uzrok finansijske katastrofe iz 2008. godine", rekao je Mihael Ikrat, glavni sekretar austrijskog Udruženja štedionica.

On smatra da je sistem garancija depozita austrijskih štedionica daleko delotvorniji od evropskog sigurnosnog sistema.

Na drugoj strani bankarski sindikati pozdravljaju zajedničko osiguranje depozita, ističuci da je ono potrebno, ali da postoji problem budući da pojedine zemlje nisu sprovele mere prema prethodnim pravilima EU za spašavanje propalih banka i za državne garancije depozita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: