Cene benzina u SAD najniže od 2008.

Cene benzina u SAD su ovog prazničnog vikenda na najnižem nivou od finansijske krize iz 2008. godine.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

11:09

Default images
(Foto: Beta/AP)

Cene su niske uprkos porastu tenzija na Bliskom istoku i seriji terorističkih napada koji obično dovode do poskupljenja, piše američcki list Njujork tajms.

Prosečna cena benzina u SAD iznosila je uoči ovog vikenda 2,05 dolara po galonu, što je za 6,0 odsto manje u odnosu na nedelju dana ranije, i za 76 odsto niže nego prošle godine, prema podacima Američke automobilske asocijacije (AAA).

Gotovo 42 miliona Amerikanaca će, prema procenama AAA, ovog vikenda otići na put.

Cene benzina u SAD su već nedeljama u padu, a najveći sunovrat je registrovan u Mičigenu, Ilinoisu, Indijani, Ohaju i Minesoti, pošto je nekoliko rafinerija na srednjem zapadu završilo sa sezonskim poslovima održavanja.

"Oko 60 odsto pumpi u SAD prodaje benzin po ceni nižoj od 2,0 dolara po galonu", izjavio je šef kompanije Ojl prajs informejšn servis, Tom Kloza.

"Budući da prosečan vozač potroši preko 60 galona mesečno, većina vozača će između 'Crnog petka' i Božića uštedeti između 40 do 60 dolara u odnosu na prošlu godinu, a čak i do 75 dolara u odnosu na prazničnu sezonu iz 2013. godine", izjavio je Kloza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: