Uvode olakšice za izgradnju stanove za izbeglice

Nemačka uvodi poreske olakšice za izgradnju stanova zbog priliva migranata. Šojble predlaže otpis od 10% novim vlasnicima.

Svet

Izvor: SEEbiz

Subota, 28.11.2015.

10:49

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Nemačka planira da uvede poreske olakšice za izgradnju stanova u naredne tri godine kako bi zbog povećanja potražnje stanova usled velikog priliva migranata izbegla nestašicu stanova na tržištu, potvrdio je u četvrtak ministar finansija.

Nemačka vlada očekuje ove godine oko milion azilanata, a političari su pod pritiskom gde smestiti i kako integrisati tako veliki broj migranata.

Barbara Hendriks, zadužena za stanogradnju, procenila je da će svake godine biti potrebe za oko 350.000 stanova, međutim, ove godine izgradiće se samo 245.000. Udruženje stanodavaca DMB je saopštila da Nemačkoj, koja broji oko 40 miliona kuća, treba 800.000 stanova.

U pismu upućenom Hendricksovoj , ministar finansija Volfgang Šojble predlaže da vlada vlasnicima novih stanova dozvoli da od poreza otpišu 10 odsto troškova. Ti podsticaji bi bili ograničeni samo na područja sa manjkom stambenog prostora i odnosili bi se samo na stanove izgrađene ili kupljene od 2016. do 2.018.

Nemačka građevinska industrija oseća korist od povećane državne potrošnje na izbeglice. Prema najnovijem istraživanju Ifo, poslovne klima u građevinskom sektoru je na najvišem nivou od ujedinjenja Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: