Koji automobili emituju najmanje štetnih gasova?

Francuski proizvođači automobila našli su se na vrhu liste evropskih automobilskih kompanija koje emituju najmanje štetnih gasova.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.11.2015.

17:34

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Francuske kompanije Reno, Pežo i Sitroen, koje zauzimaju prva tri mesta na listi, imale su prednost u vidu toga da je prosečna emisija gasova merena bez uzimanja u obzir broja cilindara u motoru i tipa goriva, saopštila je Evropska agencija za zastitu zivotne sredine.

Francuska na jugu Evrope prodaje automobile s manjim motorima, a na francuskom tržištu preovlađuju dizel motori, koji emituju manje ugljen dioksida (CO2) u odnosu na benzince.

Automobili Renoa, koji je na prvom mestu liste, emituju u proseku 108 grama CO2 po pređenom kilometru, Pežoa 110 grama, a Sitroena 111 grama.

U Evropi su automobili u 2014. emitovali 2,5 odsto manje CO2 u odnosu na 2013, navodi agencija. Iz istraživanje je iskljucen nemački proizvođač automobila Folksvagen, koji je početkom meseca prizao da je nivo njegove emisije štetnih gasova 18 odsto viši nego što je prvobitno prijavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: