10 zemalja EU koje su protiv Putinovog plana

Planovi Rusije za proširenje gasovoda Severni tok do Nemačke u suprotnosti su sa interesima EU i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 27.11.2015.

12:35

Default images
(Foto: Beta/AP)

To se navodi u pismu deset evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.

Kako prenosi agencija Rojters, grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom Gasprom o proširenju gasovoda Severni tok do Nemačke, čime bi se zaobišla teritorija Ukrajine.

U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU.

"Stav Evropske komisije o projektu Severni tok 2 će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU medju njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima", dodaje se u pismu, u koje je Rojters imao uvid.

Proširenje gasovoda Severni tok bi, kako piše, moglo imati ozbiljne posledice po Kijev i zemlje EU.

"Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu celokupne EU, i to ne samo iz perspektive energetske bezbednosti, već i zbog unapredjenja stabilnosti u regionu istočne Evrope", ocenjuje se u pismu deset vlada.

"Ukrajina je bezbedna tranzitna ruta. Gas treba da nastavi da teče preko Ukrajine", izjavio je juče evropski komesar za energetiku, Migel Arijas Kanjete.

Gasprom je, kako podseća Rojters, pre dva dana saopštio da će obustaviti isporuke gasa Ukrajini, a zvanični Kijev poručio da će pronaći jeftinije isporuke gasa kod drugih dobavljača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: