Nafta bi porasla ako bi izbio rat, ovako...

Cene nafte su se približile nivou od 42 dolara, jer su SAD tržišta napravila predah zbog Dana zahvalnosti a Rusija isključila mogućnost vojnog napada na Tursku.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 27.11.2015.

09:29

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 55 centi na 42,29 dolara za barel, dok je za 15 centi pojeftinila i sirova nafta tipa "brent" na 45,31 dolar, takođe za januarske isporuke, prenosi Frans pres.

Pre zatvaranja američkih tržišta zbog praznika, američko ministarstvo energetike je objavilo izveštaj koji je pokazao da su zalihe komercijalne nafte u nedelji završno sa 20. novembrom porasle u sporijem obimu, što je pružilo izvestan predah u pogledu prekomernih globalnih zaliha.

Izveštaji da Rusija neće preduzeti vojne akcije protiv Turske zbog obaranja jednog od njenih vojnih aviona na sirijskoj granici su takodje ublažili strah od eskalacije tenzija u tom regionu i potencijalnog prekida isporuka nafte sa Bliskog istoka.

Zvanična Moskva je juče saopštila da će uvesti kontramere Turskoj, koje će obuhvatati i obustavljanje zajedničkih ekonomskih projekata, ograničavanje finansijskih i trgovinskih transakcija, kao i izmenu carinskih dažbina.

Budući da globalne zalihe nafte još uvek premašuju tražnju, trgovci željno iščekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u decembru kako bi videli da li će taj naftni kartel možda smanjiti ogromnu proizvodnju, navodi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: