Šok na Volstritu, tužbe zbog sramne prevare

Deset vodećih banaka sa Volstrita i dve trgovinske platforme suočene su sa kolektivnom tužbom u SAD zbog navodnog dosluha s ciljem ograničavanja konkurencije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

16:20

Default images
Foto: Beta/AP

Tužba se odnosi na ograničavanje konkurencije na tržištu kamatnih svopova vrednom 320.000 milijardi dolara.

Prema podacima Rojtersa, tužbu je podneo Penzioni fond nastavnika iz državnih škola u Čikagu koji je kupio kamatne svopove od različitih banaka kako bi upravljao rizikom i zaštitio se od promena u monetarnoj politici.

Iz tog fonda kažu da su svopove preplatili što je posledica organizovanog dosluha banaka.

Među optuženim bankama su "Goldman Saks", "Banka Amerike", "Morgan Stenl", Sitigrup, Kredi Svis, Barkliz, BNP Pariba, UBS, Dojče banka i Rojal benk ov Skotland, kao i dve trgovinske platforme ICAP kepital markets i Trejdveb markets.

"Još od početka 2007. godine, banke su zajedno pretile, bojkotovale, primoravale, i na druge načine eliminisale bilo koji entitet, ili praksu, koja je imala potencijal da donese promene u trgovanju u pogledu savetovanja kupaca", navodi se u tužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: