Španija u zaletu, prestiže druge članice

Španska privreda je u tri meseca zaključno sa septembrom evidentirala deveti uzastopni mesec rasta, pokazali su zvanični podaci u Madridu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

15:24

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovi rezultati evidentirani su svega nekoliko nedelja uoči opštih izbora u Španiji.

Privredni rast je u trećem kvartalu usporio na 0,8 sa 1,0 odsto iz prethodnog tromesečja, navodi španski Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Španija beleži dosta bolje privredne rezultate u odnosu na ostale članice evrozone, iako je njen ekonomski rast i dalje sporiji od rumunskog, slovačkog i poljskog.

Privredni oporavak Španije podstiče mahom domaća tražnja, pre svega rast potrošnje domaćinstava i pored visoke stope nezaposlenosti, koja je u trećem kvartalu premašivala 21 odsto.

Ekonomski oporavak zemlje bio je ključna tema predizborne kampanje premijera Španije, Marijana Rahoja. Španija je prošle godine izašla iz petogodišnje krize tokom koje je beležila negativan i nulti privredni rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: