"Pruga do kraja godine, Železara za ceo region"

Premijer Kine Li Kećiang izjavio je u Pekingu da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počne do kraja godine.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.11.2015.

15:01

Default images
Foto: Tanjug, AP

Li je dodao da će kineska strana donirati 30 miliona juana (4,44 miliona evra) Srbiji za realizaciju ovog projekta, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U susretu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Li je rekao da će podržati dolazak kineske kompanije HBIS, u Smederevsku železaru "uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi Železara snabdevala ne samo Srbiju već i čitav region".

On je istakao da "dugo tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela" i dodao da "postoji potencijal za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i u oblasti kulture i turizma".

Vučić je rekao da su izgradnja pruge Beograd-Budimpešta i autoputeva, razvoj industrijskih parkova i dolazak kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru, tri najvažnije stvari za odnose Srbije i Kine.

On je ocenio da je pruga Beograd-Budimpešta najvažniji projekat za ceo region, a ne samo za Srbiju, i dodao da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovom projektu.

"Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje smederevske Železare doprinelo bi reindustijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom", naglasio je premijer Vučić.

Vlada Srbije i kompanija HBIS, koja je zainteresovana za kupovinu Železare u Smederevu, potpisali su u Pekingu Memorandum o razumevanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: