SAD: Najveći pad u ovoj deceniji

Zarade američkih kompanija su u trećem kvartalu pale po najvišoj godišnjoj stopi od recesije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

11:13

Default images
Foto: Thinkstock

Rezultati su posledica jakog dolara i slabe tražnje u svetu koja može da ograniči sposobnost preduzeća u pružanju podrške jačem ekonomskom rastu narednih meseci, piše američki list Volstrit DŽornal.

Profit kompanija širom SAD - prilagođen za zalihe i deprecijaciju - smanjen je u trećem kvartalu za 1,1 odsto u odnosu na drugi kvartal, na 2.100 milijardi dolara.

Na godišnjem nivou, profit američkih firmi je potonuo za 4,7 odsto, što je najveća godišnja stopa pada od drugog tromesečja 2009. godine, i tek drugi pad dobiti otkako je polovinom 2009. godine okončana recesija u SAD, piše WSJ.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem kvartalu 2,1 odsto u odnosu na isti period lani, što predstavlja usporavanje rasta, s obzirom na to da je u prethodnom kvartalu najveća svetska privreda porasla za 3,9 odsto.

Prvi podaci za tekuće tromesečje najavljuju dalje usporavanje rasta američke privrede, između ostalog, i zbog slabosti zarada američkih kompanija.

Ekonomisti upozoravaju, dodaje WSJ, da bi slabost zarada mogla da pritisne poslovne investicije, cene akcija, za koje neki analitičari smatraju da su preskupe, kao i američku Upravu federalnih rezervi (Fed), koja najavljuje u decembru prvo povećanje kamata od 2006. godine.

Izveštaj ministarstva trgovine ističe i razlike između kompanija koje su najvećim delom usmerene na poslovanje u SAD i onih koje imaju razvijeno poslovanje u svetu.

Multinacionalnim kompanijama, naime, šteti slabljenje globalne potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svetskih privreda i visok kurs dolara jer time njihovi proizvodi na svetskom tržištu postaju skuplji.

Zarade američkih kompanija ostvarene na domaćem tržištu porasle su u trećem tromesečju za 7,3 milijarde dolara, ili 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što se najviše duguje dobiti nefinansijskih kompanija. U odnosu, pak, na treći kvartal prošle godine, zarade na domaćem tržištu pale su za 2,8 odsto.

Istovremeno, dobit američkih kompanija na stranim tržištima pala je u trećem kvartalu za 30 milijardi dolara, ili 7,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i za 12,2 odsto u odnosu na treći kvartal 2014.

Pad dobiti američkih kompanija bio je očekivan, s obzirom na oštar pad cena nafte i sirovina u proteklih godinu dana, što je, izmedju ostalog, posledica slabosti kineske privrede, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: