Austrijski Zielpunkt u stečaju, otkaz za 2.500

Veliki austrijski trgovinski lanac "Zielpunkt" prijavio je nesolventnost, čime je širom Austrije ugroženo 2.500 radnih mesta u 229 filijala.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

11:01

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Preduzeće će, kako je potvrdila portparol Martina Maho, podneti zahtev za stečaj nadležnom sudu.

"Zielpunkt" je prošle godine ostvario obrt u visini od oko 493 miliona evra, a sada se nalazi pred gašenjem.

"Nakon stečajnog postupka preduzeće neće nastaviti da radi", istakla je Maho.

Pre tri godine grupacija "Trauner-Fajfer" preuzela je većinu u "Zielpunkt" sa ogromnim starim dugovima, a od proleća prošle godine "Fajfer" je u potpunosti preuzeo taj lanac.

"Od 2012. godine smo sve pokušali da spasimo ovaj lanac", rekao je šef firme Georg Fajfer.

On je istakao da su ogromni personalni i finansijski troškovi učinili nemogućim dalje poslovanje. Kompanija "Fajfer" je, prema sopstvenim navodima, prošle godine u "Zielpunkt" morala da "upumpa" 50 miliona evra. Uzrok za nesolventnost je masivno smanjenje obrta koje ne može, kako se naglašava, biti kompenzovano smanjenjem troškova.

Da bi se obezbedio dalji opstanak potreban je kapital u visini od 60 miliona evra, što grupacija "Fajfer" više ne može da stavi na raspolaganje, jer bi to ugrozilo dalje poslovne grane tog preduzeća.

Kada je reč o 2.500 zaposlenih, oni će, kako je najavljeno, morati da sačekaju na novembarsku platu, a tako i božićni dodatak. Tu platu im neće isplatiti "Zielpunkt", već će novac dobiti iz stečajnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: