Ko je pogurao novi svetski rekord?

Globalna spajanja i preuzimanja dostigla su ove godine novu rekordnu vrednost od 4.200 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

19:57

Default images
Foto: Thinkstock.com

Nova vrednost premašila je raniji rekord postavljen pre finansijske krize, pokazali su podaci Tomson Rojtersa.

Spajanje farmaceutskih kompanija Fajzer i Alergan - drugo najvrednije merdžovanje u istoriji - povećalo je ovogodišnju vrednost preuzimanja i spajanja na 4.200 milijarde dolara, čime je premašeno 4.100 milijardi dolara dostignutih 2007. godine.

Ove godine je došlo do ubrzanja takvih aktivnosti, budući da samouvereni menadžerski timovi, na čelu kompanija koje raspolažu ogromnim novčanim iznosima, traže prilike u potrazi za rastom nakon nekoliko lošijih godina posle globalne finansijske krize.

Fajzer, proizvođač "vijagre", objavio je u ponedeljak da će kupiti proizvođača "botoksa", Alergana, za 160 milijardi dolara. To spajanje najavljeno je za manje od dve nedelje nakon što je najveći svetski proizvođač piva AB InBev dao ponudu za SABMiller vrednu oko 106 milijardi dolara.

Ako te transakcije budu zaključene, Fajzerov ugovor će biti drugi u ovoj godini koji je premašio 100 milijardi dolara - prag koji su ranije prešla samo četiri spajanja.

Fajzer redovno doprinosi aktivnostima preuzimanja i spajanja, pri čemu je šest od 20 najvećih farmaceutskih ugovora ukljucivalo ovu kompaniju, pokazuju podaci.

Najnoviji sporazum Fajzera podiže globalnu aktivnost spajanja u zdravstvenom sektoru na 649,4 milijarde dolara, što je više od aktivnosti u tom sektoru u prethodne dve godine. Najveći posao u istoriji bio je onaj između Vodafon Er tača i Manesmana iz 1999. godine, vredan 202,8 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: