Da li su Turci oborili i dogovor za Turski tok?

Mnoga ruska preduzeća počela su da bojkotuju Tursku nakon što je turska vojska oborila ruski vojni avion. Da li će tenzije ugroziti i gradnju Turskog toka?

Svet

Izvor: B92, Vesna Bjelic

Sreda, 25.11.2015.

15:08

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Najavljen kao ambiciozni zajednički projekat, Turski tok, čini se, opet je neizvestan.

Njegovo zamrzavanje je, kako upozoravaju stručnjac,i sada veoma moguće jer je rusko-turska ekonomska saradnja dovedena u pitanje nakon što su turski lovci juče oborili ruski vojni avion. Ruski predsednik Vladimir Putin je posle tog incidenta izjavio da je ruska letelica oborena u sirijskom vazdušnom prostoru i upozorio je na "ozbiljne posledice" tog događaja.

Naime, važan deo saradnje dve zemlje je i projekat izgradnje gasovoda koji je trebalo da bude alternativa obustavljenom Južnom toku, koji bi dopremao gas do Evrope, zaobilazeći teritoriju Ukrajine.

Ruski Gasprom je nedavno gotovo prepolovio planirani kapacitet gasovoda Turski tok na 32 milijarde kubnih metara godišnje. Izgradnja tog gasovoda je trebalo da počne u junu, ali je odložena, jer dve zemlje nisu uspele da postignu sporazum.

Gasprom je u očajničkom pokušaju da nađe zajednički jezik s Turskom privremeno obustavio investiranje projekta "Južni koridor" (Južni koridor" prvobitno je bio namenjen za isporuku gasa do gasovoda “Južni tok" koji je trebao da prođe po dnu Crnog mora iz Rusije u Bugarsku. Posle obustavljanja ovog projekta “Južni koridor" je preusmeren na “Turski tok").

Turska stana u međuvremenu je saopštila da su pregovori koji se više meseci vode s Rusijom o projektu Turski tok "zamrznuti" zbog nesaglasja dve strane. Tada je turski ministar energete Sefa Sadik Ajetkin zastoj u pregovorima objasnio "nedostatkom međusobnog poverenja".

Informacija da je Gasprom obustavio proširenje gasovoda dodatno je "potpalila" spekulacije da Rusija polako ali sigurno odustaje od tog projekta.

Međutim, dobro obavešteni izvori tvrdili su da iza toga ipak stoji politika, to jest nezadovoljstvo Turske zbog govora Vladimira Putina u Jerevanu u kome je osudio genocid nad Jermenima koji je počinila turska vojska.

Takođe, spekulisalo se da je i neprekidno i uporno lobiranje Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za zaustavljanje izgradnje Turskog toka dovelo do odluke ruske strane da sobutavi projekat.

Na političkom planu tenzije su se pojačale između dve zemlje od kada je Rusija počela vazdušne udare na Siriju, a Turska ju je optužila da su njeni avioni povredili turski vazdušni prostor. Nakon toga je Gasprom znatno smanjio svoje ambiciozne planove i objavio da će njegov gasovod kojim treba da se prenosi ruski gas ka Evropi biti odložen na još nekoliko meseci. Pitanje je sada - da li će se ikad graditi?

Gasprom je prvobitno najavljivao da s Turskim tokom računa da poveća na 63 milijardi kubnih metara svoj kapacitet za snabdevanje evropskog tržišta gasom, jer ne želi da potpiše novi ugovor o tranzitu s Ukrajinom.

Uloga Turske na ruskom tržištu je porasla otkako je zvanična Moskva uvela embargo na uvoz hrane iz zemalja EU. Stručnjaci procenjuju da bi Turska bila na velikom gubitku kada bi izgubila ovo tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: