Evrozona u zaletu, ECB vuče pritisak

Američka bonitetna agencija Standard i Purs (S&P) saopštila je da oporavak evrozone dobija na zamahu zahvaljujući većoj potrošnji stanovništva.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

14:01

Default images
Foto: Thinkstock.com

U izveštaju "Istrajati uprkos slaboj spoljnoj tražnji", S&P navodi da se lična potrošnja dokazala kao ključni pokretač privrednog rasta, neutrališući slabe izvozne rezultate, prenosi Frans pres.

"Najnoviji podaci govore da snažna lična potrošnja nadomešta slabiji izvoz, što je dokaz da se oporavak evrozone nastavlja", navodi se u izveštaju S&P-a, i dodaje da su potrošači u evrozoni pružili veliki podstrek rastu, naročito u Nemačkoj.

Poslednji razvoj događaja je možda iznenađujući za tmurne analize Evropske centralne banke (EBC) o ekonomiji evrozone, kažu iz S&P-a, i preporučuju da se ECB uzdrži od velikog monetarnog labavljenja u svojoj borbi protiv deflacije.

Kako navodi Frans pres, raširena su očekivanja da će ECB povećati program kvantitativnog labavljenja, u sklopu kog se upumpava novac u bankarski sistem, u nadi da će pronaći put do realne ekonomije i da će stimulisati tražnju.

"ECB preuzima na sebe preveliki pritisak, jer je programu kvantitativnog labavljenja obično potrebno vreme da proizvede efekte", upozorila je američka agencija.

S&P dodaje da je i dalje prisutna neizvesnost vezano za održivi oporavak korporativnih investicija, koje su, kako ocenjuje ta bonitetna kuća, glavno sredstvo za smanjenje tvrdoglavo visoke stope nezaposlenosti u evrozoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: