"Ako padne Šengen, pada i evro sa njim"

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je šengenski sistem ugrožen i upozorio da će ukoliko propadne, sa sobom povući i evro.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

10:46

Default images
Foto: Thinkstock

Junker je pozvao lidere Evropske unije da spasu "šengenski sistem", koji je ugrožen zbog pretnji od terorističkih napada i dolaska stotina hiljada izbeglica.

On je dodao da "jedinstvena valuta neće imati smisla ukoliko šengenska zona propadne".

Bezvizni sistem u 30 evropskih zemalja, poznat kao "šengenski sistem", došao je poslednjih meseci u opasnost usled zatvaranja granica, jačanja bezbednosnih mera i podizanja ograda na granicama, prenela je agencija AP.

Junker je poručio poslanicima u Evropskom parlammentu: "Potrebno nam je da oni koji veruju u Evropu, u njene vrednosti, njene principe i njene slobode pokušaju da ožive duh Šengena".

Predsednik EK je istakao da ne treba mešati ekstremiste i izbeglice i dodao da mnogi migranti beže upravo pred tim ljudima koji su 13. novembra izvršili teroristički napad na Pariz, u kojem je poginulo 130 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: