PC izdao - HP razočarao

Američki kompjuterski gigant "Hjulit-Pakard" ostvario je u poslednjem kvartalu završenom 31. oktobra rezultate ispod očkivanja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

10:11

Default images
Foto: Thinkstock

Kompanija je u poslednjem kvartalu u kom je još poslovala kao jedinstvena firma, ostvarila pad prihoda od devet odsto na 25,7 milijardi dolara, što je ispod prognoze analitičara od 26,4 milijarde dolara.

Neto prihodi su iznosili 93 centa po akciji, u odnosu na 97 centi koliko su očekivali analitičari sa Volstrita, prenosi američki list Forčen.

Ovako razočaravajući podaci o poslovanju posledica su pada prodaje personalnih kompjutera i tražnje za uslugama te kompanije, a dolaze samo par sedmica nakon što se kompanija sa tradicijom dugom 76 godina podelila na dva dela.

Naime, firma ranije poznata kao "Hjulit-Pakard" podelila se 1. novembra na preduzeće HP Inc, čija je delatnost fokusirana na štampu i personalne računare i na "Hjulit-Pakard Enterprajz" koje se bavi poslovnim softverom i "klaud" tehnologijom. Na čelu "Hjulit-Pakard Enterprajza" je Meg Vitman.

Prema poslovnom izveštaju, čista dobit HP-a iznosila je u proteklom tromesečju, 1,32 milijarde dolara, dok je u istom razdoblju lani bila 1,33 milijarde.

Drugi najveći svetski proizvođač personalnih računara zabeležio je u 16 od poslednjih 17 kvartala pad prihoda, najviše usled pada prodaje PC-a. U minulom kvartalu su prihodi od prodaje PC-a i štampača pali oko 14 odsto na godišnjem nivou.

Prodaja PC-a u svetu već duže vreme pada, a nedavno lansiranje na tržište novog Majkrosfotovog sistema "Windows 10" za sada nije uspelo da preokrene taj trend.

Na poslovne rezultate uticalo je i jačanje dolara, zbog čega su se osipali prihodi HP-a na tržištima izvan SAD-a, na kojima je kompanija ostvarivala gotovo dve trećine ukupnih prihoda.

Podela kompanije je deo radikalnog višegodišnjeg plana restrukturiranja, koji uključuje oštro smanjenje troškova i ukidanje više od 50.000 radnih mesta. Krajem prošle godine HP je imao više od 300.000 zaposlenih širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: