Iskorak Alianca - nećemo više ugalj

Najveća svetska osiguravajuća kompanija, nemački Alijanc, će u narednih šest meseci sniziti investicije u kompanije koje upotrebljavaju ugalj.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

09:48

Default images
Foto: Thinkstock

Istovremeno, povećaće ulaganja u firme koje se fokusiraju na vetroenergiju.

Generalni direktor Alijanca, Oliver Bete, izjavio je da kompanija više neće investirati u firme koje više od 30 odsto prihoda ostvaruju vađenjem uglja ili više od 30 odsto električne energije proizvode iz fosilnih goriva, prenosi agencija AP.

Bete navodi da se Alijanc odlučio na takav potez uoči predstojeće konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama i u svetlu ciljeva UN da se globalni rast temperature ograniči na dva stepena celzijusa.

Alijanc upravlja sredstvima ukupne vrednosti od 1,8 biliona evra, a najviše posluje u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Britaniji i regionu Azije i Pacifika.

Ekološka grupacija pod nazivom 350.org, pohvalila je potez Alijanca navodeći da oni kao najveća svetska osiguravajuća kuća dobro znaju šta je rizik, a ne postoji veći rizik po klimu od nastavka ulaganja u industriju koja ubija planetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: