Amerikanci oprezni, poverenje na nizbrdici

Poverenje potrošača u SAD znatno je smanjeno u novembru, kako na polju procene sadašnje privredne situacije, tako i u pogledu očekivanja za budućnost.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

19:51

Default images
Foto: Thinkstock.com

Indeks poverenja potrošača pao je u novembru na 90,4 poena, što je najslabiji nivo u godini, nakon što se u oktobru spustio na 99,1 poen, pokazao je izveštaj njujorške organizacije Konferens bord, prenosi agencija Frans pres.

Rezultati ankete koju je sproveo Konferens bord iznenadili su analitičare, koji su prognozirali rast indeksa na 99,6 poena.

"Do pada indeksa je mahom došlo zbog slabljenja izgleda na tržištu rada. U pogledu očekivanja za 2016, potrošači su oprezni i ne očekuju promenu uslova poslovanja", navodi šef sektora Konferens borda za ekonomske indikatore, Lin Franko.

Podindeks koji meri trenutne uslove pao je u novembru na 108,1 sa 114,6 poena iz oktobra, dok je indeks prognoze za šest meseci istovremeno smanjen na 78,6 sa 88,7 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: