Mađarska prinuđena da reaguje, tržišta izdala

Mađarska centralna banka je objavila da je kupila 68,8 odsto akcija Budimpeštanske berze, u okviru intervenisanja na finansijskim tržištima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

19:21

Default images
Foto: Thinkstock.com

Cilj intervencija je pružanje pomoći kompanijama da dođu do kapitala i da se pomogne rast, javlja Rojters.

U saopštenju banke se navodi da je pomenuti udeo otkupljen za 3.550 forinti po akciji, odnosno za ukupno 13,2 milijarde forinti (45 miliona dolara), čime je vlasnički udeo centralne banke uvećan na 75,8 odsto, navodi britanska agencija.

Taj udeo je prethodno, kako se dodaje, bio u vlasništvu austrijske holding kompanije CEESEG AG i Usterajhiše Kontrolbanke AG.

Mađarska centralna banka očekuje da će sredinom decembra zaključiti ovu transakciju, što će, kako navodi Rojters, zavisiti od odobrenja regulatornih organa.

"Broj novih emisija i prometa je pao na takav nivo da tržišta kapitala danas više ne ispunjavaju svoju ulogu, zbog čega je intervencija države postala neizbežna", navodi se u saopštenju centralne banke.

Nacionalna banka Mađarske, na čelu sa guvernerom Đerđom Matolčijem, bliskim saradnikom predsednika vlade Viktora Orbana, predstavila je u poslednjih nekoliko godina niz programa namenjenih pružanju pomoći premijerovim merama za podsticanje privrednog rasta.

"Ključna ekonomska uloga Budimpeštanske berze je kreiranje mogućnosti za domaća preduzeća da prikupe kapital", navodi se u saopštenju banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: