Banke se snašle, ne "zamrzavaju" klijente

Štedište grčkih banaka neće morati da spasavaju banke od propasti, budući da su uspele da pribave dovoljno kapitala bez zadiranja u depozite svojih klijenata.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2015.

14:23

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Neće biti zamrzavanja novca štediša", rekao je novinarima u Atini guverner Banke Grčke, Janis Sturnaras, a prenosi agencija Frans pres.

Opterećene nenaplativim kreditima i kontrolama kapitala uvedenim u junu, grčke banke našle su se pod pritiskom da pribave kapital iz privatnog sektora da bi iz evropskih fondova za spas prezaduženih članica evrozone dobile do 10 milijardi evra vredna sredstva za dokapitalizaciju.

Četiri najveće grčke banke pribavile su više od pet milijardi evra sredstava iz privatnog sektora, što bi, zajedno sa sredstvima iz fondova EU, trebalo da bude dovoljno za pokrivanje njihovih potreba za dodatnim kapitalom.

Potrparol grčke vlade, Olga Đerovasili, izjavila je da će iz evropskih fondova, vrednih 10 milijardi evra, za dokapitalizaciju grčkih banaka biti potrebno svega oko 5,7 milijardi.

"Prema dostupnim podacima, dve sistemske banke uspešno su pokrile svoje celokupne potrebe za kapitalom iz privatnih izvora, dok su preostale dve pribavile dovoljno sredstava da bi se kvalifikovale za dokapitalizaciju iz fondova EU kako bi postale otporne na eventualne buduće ekonomske šokove", kazala je ona.

Izvori iz bankarskog sektora navode da su Eurobanka i Alfa banka pribavile dovoljno sredstava, dok će Pireus i Nacionalna banka Grčke primiti dodatna sredstva iz fondova EU.

Ministri finansija evrozone su Grčkoj juče odobrili isplatu tranše kredita vredne dve milijarde evra, pošto je ta zemlja prihvatila nove mere štednje. Evropski stabilizacioni mehanizam je dao "zeleno svetlo" za isplatu nove tranše Grčkoj, nakon što joj je krajem avgusta isplaćeno 13 milijardi evra.

Pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj doveli su tu zemlju na ivicu finansijskog kolapsa pre nekoliko meseci, ali je vlada ipak uspela da postigne dogovor sa kreditorima, pristavši na uvođenje još bolnijih mera štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: