IT divovi - ko ima nasvetliju budućnost?

Iako je u toku godine američki SP500 indeks porastao samo 1odsto, akcije Gugla, Epla i Fejsbuka su ponovo porasle mnogo više od proseka.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2015.

11:00

Default images
Foto: Thinkstock

Među navedenima, cena deonice Gugla porasla je najviše, čak 40 odsto, a ukupna vrednost kompanije porasla je na 489 milijardi dolara. Prihodi i profit kompanije i dalje stabilno rastu te većina investitora očekuje nastavak rasta cene u idućim godinama.

Cena akcije Fejsbuka porasla je 32 odsto od početka godine. Ukupna vrednost kompanije sada iznosi 287 milijardi dolara iako među velikim investitorima postoji strah da je to preterana vrednost s obzirom na trenutne prihode kompanije.

Akcija Epla, iako po nešto manjim stopama nego ranije, i dalje raste. Cena joj je trenutno 7 procenata iznad nivoa na kojoj je bila na početku godine a ukupna vrednost kompanije iznosi 666 milijardi dolara, što znači da je Epl trenutno najvrednija kompanija na svetu.

Hoće li cijene nastaviti rasti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će cene svih navedenih deonica dugoročno nastaviti rasti, ali u kratkom roku su moguće privremene korekcije koje se često događaju na osnovu promena u ukupnoj ekonomskoj ili političnoj situaciji.

Od spomenutih akcija, najsigurnija investicija je kupovina deonica Epla, jer ta kompanija ima daleko najveći prihod, te najpovoljniji odnos cene deonice i ostvarenog profita. Naime, u poslednjih godinu dana Epl je ostvario prihode od čak 233 milijardi USD, što je mnogo više od Guglovih 71 milijardu i Fejsbukovih 14,6 milijardi dolara.

Kada je u pitanju odnos cene deonice i ostvarenog profita, Epl je takođe u najboljoj situaciji. PE odnos deonice Epla iznosi 12,96 dok za Gugl i Fejsbuk iznosi 30,08 i 103,63 respektivno. To znači da je cena deonice Fejsbuka trenutno čak 103 puta veća od profita kojeg Fejsbuk ostvaruje godišnje po deonici što je daleko iznad proseka tržišta.

U takvoj situaciji investitori očekuju nagli rast profita kompanije u idućim godinama koji će opravdati sadašnju cenu deonice, ali pitanje je hoće li Fejsbuk uspeti da ispuni velika očekivanja koja investitori trenutno imaju.

Iz perspektive racionalnog investitora logičnije je uložiti u deonicu Epla, kompanije koja svojim enormnim prihodima već ispunjava očekivanja investitora pa je radi toga ulaganje u tu deonicu manje rizično nego ulaganje u deonicu Fejsbuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: