Ruska dobra volja vratila nadu naftašima

Nafta je u tgovanju u Aziji poskupela, pošto je vest da je Rusija spremna da razgovara o smanjenju proizvodnje zaustavila četiri uzastopna dana pada cena nafte.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 16.10.2015.

08:35

Default images
Foto: Thinkstock.com

Rusija je sprena da na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) zakazanom za narednu nedelju, razgovara o manjoj proizvodnji.

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 1,10 odsto, na 46,89 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" za novembarske isporuke porasla za 0,90 odsto, na 50,18 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Cene nafte su od početka ove nedelje u padu, nakon što su podaci ukazali da bi se prezasićenost globalnog tržišta mogla zadržati i u narednoj godini.

Zalihe komercijalne nafte u SAD su, prema juče objavljenom izveštaju, porasle prošle nedelje, što je signal slabe tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač tog energenta.

U nedelji zaključno sa 9. oktobrom, zalihe su porasle za 7,6 miliona barela, što je skoro tri puta više od očekivanja analtičara, na ukupno 468,6 miliona barela, što je blizu rekordnog nivoa za ovaj deo godine u poslednjih osam decenija, navodi francuska agencija.

"Vest da Rusija ne odbacuje mogućnost potencijalnog smanjenja proizvodnje neutralisala je povećanje zaliha u SAD. Generalno govoreći, podršku cenama nafte pruža očekivanje da će proizvodnja u nečlanicama OPEK-a početi da se smanjuje, dok će globalna tražnja, prema prognozama OPEK-a, verovatno ubrzati u narednoj godini", izjavio tržišni strateg singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Njujorška agencija "Blumberg" citirala je ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka koji je juče u Kazahstanu izjavio da je Rusija spremna da razgovara o rasponu cena i smanjenju proizvodnje nafte kada se iduće nedelje sastane sa članicama OPEK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: