Gorivo gurnulo Britance u deflaciju, tone i funta

Godišnja stopa inflacije u Britaniji ponovo je skliznula na negativnu teritoriju zbog nižih cena motornih goriva i slabijeg od uobičajenog poskupljenja odeće.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

13:38

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Indeks potrošačkih cena (IPC) u Britaniji u septembru je, na godišnjem nivou, pao na minus 0,1 odsto, u poređenju sa nultim nivoom iz avgusta, navodi se u saopštenju britanske kancelarije za statistiku (ONS). Najnoviji IPC u skladu je sa pokazateljima iz aprila koji su bili najniži od marta 1960. godine, prenosi Frans pres.

Kao reakcija na ovu vest, britanska funta je danas pala na najniži nivo prema evru od maja, jer investitori veruju da će centralna banka Engleske odložiti podizanje kamatnih stopa. Funta je pala na 74,75 penija za evro, nivo poslednji put viđen 7. maja.

"Podaci o britanskoj inflaciji su niži od očekivanja analitičara. Iako će ovo verovatno sprečiti centralnu banku da u bliskoj budućnosti podigne kamatne stope, to je takođe signal da britanska privreda ima problem sa ostvarivanjem privrednog rasta", izjavio je analitičar londonske brokerske kuće TJM Partners, Manodž Ladva.

Guverner centralne banke Engleske, Mark Karni, izjavio je u avgustu da ga ne bi iznenadio još jedan ili dva meseca negativne inflacije, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: