Evo zašto svet drhti zbog Kine

Vrednost kineskog uvoza je u septembru smanjena za više od petine na godišnjem nivou.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

10:09

Default images
Foto: Thinkstock

Razlog za pad su niske cene sirovina i slaba domaća tražnja koja će, kako ocenjuje agencija Rojters, nastaviti da komplikuje nastojanja zvaničnog Pekinga da se uhvati u koštac sa deflacijom.

To je 11. uzastopni mesec pada uvoza, dok je, sa druge strane, izvoz opao manje od očekivanja, odnosno za 3,7 odsto na godišnjem nivou, što je ispod prognoze ekonomista koji su Rojtersovoj anketi predvideli pad od 6,3 odsto.

U avgustu je izvoz opao 5,5 odsto.

Vrednost kineskog uvoza je, kako prenosi agencija Frans pres, u septembru pala na 924 milijarde juana (oko 146 milijardi dolara).

Kako navodi francuska agencija, zvanični Peking nastoji da transformiše sopstveni ekonomski model i da pređe na održiviji, u kom bi potrošači zamenili izvoz i državne investicije kao motore privrednog rasta.

Pokazalo se, međutim, da ovaj zadatak nosi dosta izazova, budući da je privreda Kine prošle godine porasla po najslabijoj stopi od 1990. godine i nastavlja da usporava uprkos podsticajima vlade, poput pet rezanja kamatnih stopa od novembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: