Potražnja za čelikom pada, "kriva" Kina

Svetska asocija za čelik (WSA) očekuje ove godine smanjenje potražnje čelika u svetu od 1,7 odsto, pod uticajem pre svega pada tražnje za čelikom u Kini.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2015.

19:57

Default images
Foto: Thinkstock.com

U drugoj ekonomiji sveta potražnja za čelikom je smanjena 3,5 odsto, a upravo od nje zavisi da li će doći do predviđenog blagog oporavka tržišta čelika u 2016.

"Evidentno je da je industrija čelika, u aktuelnom trenutku, došla na kraj jednog značajnog ciklusa rasta zasnovanog na brzom razvoju kineske ekonomije," objasnio je predsednik ekonomskog komoteta WSA Hans Jirgen Kerkof.

"Ovaj sektor se sada suočava sa nižim rastom koji će se produžiti sve dok i ostali regioni u razvoju ne budu proizvodili dovoljno kako bi ponovo pokrenuli rast potrošnje čelika", navodi kerkof u saopštenju.

U ovim okolnostima, Asocijacija očekuje pad svetske potražnje čelika od 1,7 odsto ove godine na 1,53 miljardi tona, zbog pada Kine od 3,5 odsto na 685,9 miliona tona, preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: