Istorijskom privatizacijom ruše planinu duga

Italija je pokrenula najveću privatizaciju od kraja devedesetih ponudivši na prodaju gotovo 40 odsto akcija u državnom konglomeratu Pošta Italije.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2015.

19:31

Default images
Foto: Thinkstock.com

Država investitorima na prodaju nudi 38,2 odsto deonica pošte, koja zapošljava 143.000 radnika i posluje i u oblastima bankarstva, mobilne telefonije i logistike, prenosi agencija Frans pres.

Vrednost akcija varira od 6,0 do 7,5 evra, a vrednost kompanije procenjena je na 7,8 do 9,8 milijardi evra.

Vlada u Rimu se nada da će prodajom udela u pošti pribaviti do 3,7 milijardi evra, a privatizaciju pošte nazvala je simboličnim otvaranjem šireg programa ekonomskih reformi.

Osnovana 1862, Pošta Italije ima 32 miliona korisnika i godišnje prihode od 28,5 milijardi evra. Njen neto profit je prošle godine iznosio 212 miliona evra, a 2013. milijardu evra. Pad zarade se mahom pripisuje troškovima restrukturiranja uoči privatizacije.

Pribavljeni kapital jedva da će umanjiti "planinu" javnog duga Italije tešku 2,2 biliona evra, ali premijer Mateo Renci smatra da je privatizacija Pošte prvi korak u obimnom programu privatizacije za koji se nada da će privući inostrane investitore u zemlju koja se polako izvlači iz recesije.

Među javnim kompanijama čija je privatizacija u planu su kontrola vazdušnog saobraćaja Enav i Italijanske železnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: