Afera Hipo: Optužnice i zbog Belvila

Državno tužilaštvo u Klagenfurtu podnelo je novu optužnicu protiv nekadašnjih šefova Hipo Alpe Adria banke zbog poslova na Balkanu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2015.

11:08

Default images
Foto: Thinkstock

Tužilaštvo je podnelo optužnicu zbog pronevere protiv ranijih direktora banke Volfganga Kulterera i Gintera Štridingera, kao i protiv njihovog savetnika Hermana Gabriela i jednog hrvatskog biznismena, piše austrijski dnevnik ”Klajne cajtung”.

Optužbe su u vezi sa projektima nekretnina “Hiltop” u Hrvatskoj i “Blok 67” u Srbiji.

Hipu je, kroz ove projekte, naneta šteta u visini od 23 miliona evra, tvrdi tužilaštvo.

“Hiltop” je bio projekat na hrvatskom ostrvu Pag, na kojem su 2002. lokalni biznismeni otkupili, uz 4,3 miliona evra novca Hipo banke, 143 hektara pašnjaka i to isto zemljište, posle kraćeg vremena, ponovo prodali za 37,2 miliona evra ćerka firmi Hipo - Hipo konsultants Lihtenštajn.

Tužilaštvo Kultereru i Štridingeru prebacuje da su znali o nameri biznismena i da su svesno prihvatili štetu po banku.

Što se tiče “Bloka 67”, reč je o projektu u Srbiji, podseća list, dodajući da je Gabriel s tim u vezi nastupao, gotovo bez sopstvenog kapitala i praktično bez sopstvenog rizika, kao rukovodilac projekta.

I u ovom slučaju, ističe tužilaštvo, nastala je velika šteta, koju su odgovorni prihvatili svesno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: