Nema druge - ponovo subvencije za gorivo

Indonežanske vlasti su predstavile treću rundu podsticajnih mera u samo mesec dana, među kojima i smanjenje cena energenata kako bi podstakle privredni rast.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2015.

08:41

Default images
Foto: Thinkstock

U sklopu trećeg paketa ekonomskih mera, vlada u DŽakarti je najavila smanjenje cena energenata, poput dizela, goriva za avione i tečnog naftnog gasa, koji više desetina miliona ljudi u zemlji koristi za kuvanje, prenosi Frans pres.

Odluka da cenu dizela snizi sa 6.900 rupija (50 američkih centi) po litru na 6.700 rupija usledila je nakon što je indonežanski predsednik Joko Vidodo prošle nedelje zatražio smanjene cena goriva radi pružanja pomoći industriji.

U Indoneziji je decenijama važilo subvencionisanje cena goriva sve dok Vidodo prošle godine nije ukunio te subvencije s ciljem oslobađanja novca za druge vladine programe.

Kako navodi Frans pres, privreda Indonezije trenutno raste najposporijim tempom za poslednjih šest godina, a vrednost nacionalne valute rupije je na 17-godišnjem minimumu, pošto je najveća ekonomije jugoistočne Azije, zajedno sa drugim tržištu u usponu, pogođena usporavanjem privrednog rasta u Kini i jačanjem SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: