Inženjersko čudo koje će preporoditi Krim

Most koji će spojiti Krim sa Rusijom omogućiće ekonomski preporod poluostrva, a predviđa se da će porasti i broj turista koji će tamo letovati.

Svet

Izvor: Sputnik

Nedelja, 11.10.2015.

15:43

Default images

Predviđa se da će broj turista biti na nivou iz vremena Sovjetskog Saveza kada je Krim bilo najpopularnije letovalište u zemlji.

Vlasti Krima kažu da je ove godine na poluostrvo boravilo oko četiri miliona turista, ali se izgradnjom mosta predviđa porast na oko 10 miliona po sezoni. Pored toga, most će omogućiti i vrtoglavi porast trgovinske razmene, s obzirom da će dnevno preko mosta moći da prođe 47 vozova i 40.000 automobila. Radovi na izgradnji počeli su još krajem leta, a predviđa se da će most biti gotov već 2018. godine. Kerčenski most biće dugačak 19 kilometara, i biće najduži mosto u Evropi. Kako najavljuju projektanti, most će biti inženjersko čudo, s obzirom da je teren podložan zemljotresima. Istovremeno, moraće da bude dovoljno fleksibilan da može zimi da izdrži izuzetno jake nalete vetra od čak 25 metara u sekundi, ali i talase koji dostižu visinu od preko 10 metara.

Takođe, specijalno ojačan, most će da bude otporan na zaleđivanje mora, a za sve te matematičke proračune angažovani su stručnjaci širom Rusije, koji imaju iskustvo u izgradnji objekata u teškim uslovima.

Vrednost izgradnje ovog mosta procenjuje se na oko 230 milijardi rubalja, odnosno oko 3,2 milijarde dolara, a u tu cenu uključena je izgradnja i prateće infrastrukture.

Foto:Fr Maxim Massaliti/ Flickr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: