Turbulencije tek slede, nafta ide na 70 $

Cene nafte na međunarodnim tržištima nastavile su da rastu i na putu su najvećeg nedeljnog rasta u poslednjih šest godina.

Svet

Izvor: Tportal

Subota, 10.10.2015.

14:31

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ovakav rast usledio je nakon što je američka centralna banka sugerisala da ne žuri sa podizanjem kamatnih stopa, a analitičari počeli da predviđaju oporavak cena u nadolazećim godinama.

Na londonskom tržištu cena barela porasla je u petak 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 53,65 dolara. Od početka nedelje u plusu je 11 odsto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 77 centi višoj ceni, po 50,20 dolara, a tokom jutra i po 50,58 dolara, što je najviši nivo u poslednja dva meseca.

Saopštenje sa poslednjeg sastanka američke centralne banke pokazalo je da će se Fed još pričekati s podizanjem kamatnih stopa. Ta vest podržala je uzlet i finansijskim berzama, tako da su najvažniji evropski berzanski indeksi dostigli najviši nivo u poslednjih mesec dana.

Analitičari uticajnog Pira Energy Group objavili su u četvrtak optimistične procene kretanja cena nafte, procenjujući da će barel na londonskom tržištu dostići 70 dolara do kraja iduće godine kao i 75 dolara u 2017. godini.

“Fedovo saopštenje i prognoza Pira podržali su danas cene nafte. To bi moglo da potraje kratko, budući da je tržište uopšteno prezasićeno", rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associates.

Energi Aspects predviđa da će cene barela nafte u Londonu u 2016. iznositi u proseku 68 dolara kao i 98 dolarau 2017. godini, saopštio je u petak analitičar Ričard Malinson na samitu u Singapuru.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OEPC) danas na svojim internet stranicama objavila da je cena barela referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 48,10 dolara, što znači da je pala 14 centi odnosu na prethodni trgovinski dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: