Stižu "umetnički" krediti, bankari ih već vole

Američka investiciona kuća Karlajl i švajcarska Banka Pikte saopštile su da osnivaju novi ogranak koji će se baviti ponudom kredita za kolekcionare.

Svet

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

12:24

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Zajmoprimac kao kolateral polagao bi umetničku sliku.

Uprkos veličini tržišta umetnina vrednom više biliona dolara, samo aukcijska kuća "Sotbi" i neke privatne banke daju kredite kolekcionarima, čija umetnička dela služe kao garancija na dug, pa su tako Karlajl i Pikte ušli u novu oblast finansiranja u potrazi za generisanjem visokih prihoda, piše Fajnenšel tajms.

Karlajl se nada da može razmrdati ekonomiju tržišta umetnina, čak i sa malom količinom novca koji je za to namenio.

Američka kompanija i švajcarska banka su, kako prenosi agencija AFP, precizirale da osnivaju firmu Athena Art Finance Corp koja će početi da nudi zajmove za umetnička dela u narednoj sezoni aukcija i sajmova umetnina.

"Atina Art" će startovati sa osnivačkim kapitalom od 280 miliona dolara, što je nešto ispod rekordne cene od 300 miliona dolara koja je postignuta za jednu sliku Pola Gogena početkom ove godine.

Nova start-ap kompanija će, međutim, imati i bankarske kreditne linije koje će joj omogućiti da višestruko poveća svoj kapital, a kredite će nuditi u iznosu do 50 odsto od vrednosti umetničkih dela desetak slikara koji ispunjavaju određene kriterijume.

Kompanija će onda na tržište izbaciti "paket" kredita za te autore, uzimajući dobit u tom procesu. Krediti će se nuditi na šest meseci do sedam godina, a najmanji iznos će biti jedan milion dolara.

"Globalno tržište umetnina vredno više od 3.000 milijardi dolara je jedno od najmanje razvijenih i najmanje finansijski 'obrađenih' tržišta značajne veličine u svetu", kazao je generalni direktor Karlajl grupe, Olivije Sarkozi.

"Značajnim sredstvima i relevantnim znanjem 'Atina Art' donosi dostupan profesionalni finansijski servis tom tržištu koje je nedovoljno pokriveno ovom vrstom usluge", dodao je on.

Karlajl i njegovi partneri se nadaju da će bogate porodice, penzioni fondovi i suvereni imovinski fondovi biti privučeni prinosima koji su potencijalno veći od onih na tržištu unapred utvrđenih prihoda.

Mnoge privatne banke savetuju klijentima da deo svog bogatstva ulože u umetničke vrednosti, tvrdeći da umetnine ne gube na vrednosti u vrijeme ekonomskih poremećaja.

Dok se vrednost umetničkih dela u svetu meri bilionima dolara, veličina kreditiranja tržišta umetnina iznosi svega oko 7,0 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupila Karlajl grupa, navodi Fajnenšel tajms.

Finansijski sektor "Sotbija" je, kako prenosi AFP, odobrio više od 4,0 milijarde dolara zajmova za likovna dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: