Švajcarske banke otkrivaju kako se pere novac

Švajcarske banke spremne su da američkom Ministarstvu pravde otkriju kako su pomagale klijentima da sakriju novac i izbegnu plaćanje poreza, piše Blumberg.

Svet

Izvor: Index

Subota, 10.10.2015.

11:11

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ove godine potpisan je sporazum između američkog Ministarstva pravde i 41 švajcarske banke, kojim su se banke obavezale da će otkriti kako su klijentima pomagale u sakrivanju para, ko su odgovorni bankari, posrednici, kao i kako su se kretali tokovi novca.

Te informacije pomoći će američkim istražiteljima da pokrenu istrage protiv osoba i institucija koje su bile uključene u pranje novca i u drugim zemljama, a potencijalne mete su banke u Izraelu i Singapuru.

“Novac odlazi iz Švajcarske u razne druge zemlje”, izjavila je američka istražiteljka Karolina Ćiraolo.

Prva saradnja američkog pravosuđa sa švajcarskim bankama započela je 2009. godine, nakon što je UBS, u sklopu nagodbe, platio kaznu od 780 miliona dolara, zbog pomaganja u izbegavanju poreza, a tada je pokrenuta i istraga protiv još 14 banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: