Giganti, što ste tajili, tajili ste...

Ministri finansija iz Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) odobrili su novi plan borbe protiv utaje poreza, kojoj pribegavaju multinacionalne kompanije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 09.10.2015.

17:39

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To godišnje zemlje sveta košta najmanje 100 milijardi dolara.

Takozvani plan za Rešavanje problema erozije osnovice i prebacivanja profita (BEPS), čiji je zadatak za zatvori zakonske "rupe" koje multinacionalne kompanije koriste za izbegavanje plaćanja poreza, usvojen je danas na sastanku ministara finansija iz zemalja G20 i iz tržišta u razvoju, prenosi agencija Frans pres.

Ovom planu je, kako dodaje francuska agencija, još potrebno "zeleno svetlo" lidera G20 na novembarskom samitu u Turskoj.

Potpredsednik turske vlade, Dževdet Jilmaz, koji je objavio ovu odluku, rekao je da ovo "istorijski momenat" u borbi protiv utaje poreza, koja vlade sveta godišnje košta između 100 do 240 milijardi dolara.

Ovaj plan se, kako je naveo, bavi sveobuhvatnim nizom pitanja, kao što su problemi prekograničnog prebacivanja profita, korišćenja statusa "neoporeziv" u brojnim zemaljama i digitalne ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: