Kreditori opominju Grčku: Šta je sa ADMIE?

Međunarodni kreditori Grčke uložili su primedbu na plan zvanične Atine kojim ona želi da bi izbegne privatizaciju operatera za prenos električne energije ADMIE.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 09.10.2015.

16:07

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Prema novom paketu pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dodeljenog Grčkoj, zvanična Atina mora ovog meseca da počne sa prodajom 66 odsto udela u ADMIE ili da pronađe alternativni način za otvaranje sopstvenog tržišta električne energije, prenosi Rojters.

To je jedan od uslova za zaključivanje prve revizije programa pomoći i kvalifikovanje za dalju finansijsku pomoć, podseća agencija.

Levičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, međutim, želi da raspodeli ADMIE, zadržavajući u državnim rukama vlasništvo nad infrastrukturom za prenos električne energije i prodajući ostatak privatnim investitorima.

Prema pisanju grčkog Katimerinija, tehnički tim međunarodnih kreditora juče se sastao sa zvaničnicima grčkog ministarstva energetike i elektrodistributivnog preduzeća PPC, u čijem je vlasništvu ADMIE, prilikom čega je od Grčke traženo da u narednih nekoliko dana predstavi novu verziju plana o prodaji udela u ADMIE.

Ni kreditori ni vlada u Atini do sada nisu objavili koliko novca može biti prikupljeno od ove transakcije. Program privatizacije u Grčkoj je već godinama osujećen političkim, pravnim i drugim raznim preprekama, zbog čega je Grčka prikupila tek četiri milijarde evra u poređenju sa prvobitno zacrtanim ciljom od 50 milijardi evra do 2015. godine, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: