Nemaju more, ali su bolji u turizmu od Hrvata

U Švajcarskoj prihodi od turizma iznose vrtoglavih 28 milijardi švajcarskih franaka. To je tri i po puta više od turističkih prihoda Hrvatske.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 09.10.2015.

13:54

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Nemaju sunce i more, ali imaju satove, prehrambene i kozmetičke brendove, kao i atrakcije u Alpima.

Turizam čini samo četiri odsto švajcarskog BDP-a - doslovce šlag na torti. Hotelijerski biznis cveta. Godišnja popunjenost dvostruko je veća nego u Hrvatskoj. Ulaže se oprezno kako bi se izbeglo oporezivanje imovine od dva odsto.

Švajcarci imaju moderna skijališta, ali i odredišta masovnog turizma. No i ti su gosti veće platežne moći. U proseku troše 240 franaka na dan. Četiri puta više od turista u Hrvatskoj. Tajna uspeha je u atrakcijama - poput najstrmije uspinjače na svetu koja za pola sata goste odveze kilometar i po u oblake, objavio je HRT.

Švajcarci su na svoj javni prevoz posebno ponosni. Povezan je kao nigde drugo - jedna jedina karta važi za sve vozove, autobuse, uspinjače, pa čak i brodove u celoj zemlji. A ako putujete avionom, prtljag iz bilo kojeg kraja zemlje možete poslati vozom i čekaće vas na konačnom odredištu.

Ove godine iz Evrope zbog jakog kursa franka Švajcarska ima 12 odsto manje turista. Ali ni to ih ne zabrinjava. Azijati i gosti sa dalekih tržišta kompenzuju taj pad. Nemaju mora, ali od turizma znaju da zarade.

e

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: