Moskva bez milosti: Ili dug ili sud

Vlasti Rusije neće razmatrati restrukturu duga Ukrajine od tri milijarde dolara ako Kijev ne vrati dug na vreme, a Moskva će biti prinuđena da se obrati sudu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

13:17

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To je agenciji Ria novosti rekao visokopozicionirani izvor u vladi.

"Mi čak ni unutrašnje razgovore o restrukturi duga ne vodimo. Mislim da ćemo morati preko suda da tražimo vraćanje duga. Jasno je da Ukrajina neće moći brzo da vrati dug, ali ne mislim da u sadašnjim uslovima treba da preinačimo uslove duga", rekao je izvor.

Pomoćnica državnog sekretara SAD, Viktorija Nuland, izjavila je juče da su finansijski predstavnici Ukrajine spremni da počnu razgovore s ruskim kolegama na marginama sastanaka MMF-a i Svetske banke u Peruu, o dospeću tri milijarde dolara duga po osnovu ukrajinskih evroobveznica u posedu Rusije.

Ona je u obraćanju američkom kongresu rekla da će Ukrajina ponuditi Rusiji iste uslove kakve je Kijev dogovorio s privatnim poveriocima prilikom nedavnog sporazuma o restrukturiranju duga.

"Ako oni ne prihvate te uslove, onda ćemo morati da radimo s Ukrajinom na drugim opcijama", dodala je ona.

Ministarstvo finansija Ukrajine je u avgustu saopštilo da je postignut dogovor o restrukturisanju spoljnog komercijalnog duga na ukupnu sumu od 18 milijardi dolara. Pretpostavlja se da će Ukrajini odmah biti otpisano 20 odsto osnovnog duga, a vraćanje preostale sume će biti pomereno sa 2015-2023. godiner na 2019. - 2027.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov je više puta ponovio da Rusija ne planira ni na koji način da učestvuje u restrukturi ukrajinskog duga i tražiće da Kijev u potpunosti i na vreme - u decembru 2015. godine, vrati ceo dug od tri milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: