VW ubeđuje Špance: Ne brinite za "seat"

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen garantovala je 4,2 milijarde evra vredne investicije u Španiji, kaže španski ministar za industriju Hose Manuel Sorija

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 09.10.2015.

12:44

Default images
Foto: Tanjug, AP

"Juče sam se u Nemačkoj sastao sa predsednikom VW-a i on mi je garantovao da će planirane investicije u Španiji biti realizovane", izjavio je Sorija za španski nacionalni radio Kope.

VW, koji je priznao manipulacije na testovima kontrole emisije štetnih gasova u SAD, obećao je da će u narednih pet godina uložiti više milijardi evra u fabriku svog brenda "seat" u opštini Martorel pored Barselone, kao i u svoju fabriku u španskoj pokrajini Navari.

Folksvagen je najvažniji poslodavac u Španiji, budući da zapošljava oko 22.000 ljudi.

Španija nema domaće proizvođače automobila, pošto je Folksvagen 1986. godine kupio "seat" od države, ali celokupna automobilska industrija čini skoro deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava devet odsto ukupne radne snage.

Istovremeno, australijska filijala VW-a saopštila je da će sprovesti dobrovoljno povlačenje vozila opremljenih softverom za manipulaciju rezultatima emisije štetnih gasova, kojih je, kako saopšteno, skoro 100.000, ne objavljujući međutim raspored opoziva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: