Hiljade VW-a zarobljeno u lukama SAD

Direktor Folksvagena u SAD Mihael Horn izvinio se u američkom Kongresu zbog skandala s varanjem u merenju izduvnih gasovau automobilima tog proizvođača.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 09.10.2015.

09:17

Default images
Foto: Tanjug, AP

Članovi Kongresa rekli su da je nemačka kompanija narušila poverenje javnosti.

"U ime moje kompanije, mojih kolega u Nemačkoj i u svoje ime, želeo bih da ponudim iskreno izvinjenje što je Folksvagen koristio softver koji je služio za varanje na testovima izduvnih gasova", rekao je Horn u pododboru Predstavničkog doma.

On je rekao da je tim Folksvagena narušio poverenje kupaca, prodavaca, zaposlenih, kao i javnosti i regulatora.

Horn je rekao u Kongresu SAD da Folksvagen planira da povuče zahteve za izdavanje američkih sertifikata u vezi s izduvnim gasovima za modele "džete", "golfa", "pasata" i "bube" za 2016. godinu, zbog čega se postavlja pitanje da li su i u njih ugađeni sporni programi.

Povlačenjem zahteva za modele za 2016. godinu, hiljade Folksvagenovih dizel vozila će ostati u lukama širom SAD, zbog čega prodavci neće imati za prodaju nove automobile s dizel motorima.

Nemački autoproizvođač je prošlog meseca priznao da je instalirao softver koji omogućava varanje na testovima.

Skandal je prvo izbio u SAD gde je Folksvagen priznao da je prodao skoro 500.000 spornih dizel vozila, da bi kasnije saopštio da u svetu ima više od 11 miliona takvih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: