Ko će brinuti o finansijama Folksvagena?

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen izabrala je finansijskog direktora Hansa Ditera Peča da predsedava odborom direktora.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.10.2015.

17:23

Default images
Foto: Beta/AP

To je novi potez u svetlu VW-og skandala vezanog za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Saopštenje odbora direktora VW-a objavljeno je tokom njegovog zasedanja u sedištu VW-a u Volfzburgu, a najavljeno je da će na funkciju finansijskog direktora, umesto Peča, doći Frank Viter koji je bivši direktor Folksvagenove filijale za finansijske usluge, prenosi agencija AP.

"Gospodin Peč se izdvojio zahvaljujući svojim strateškim sposobnostima, poznavanju automobilske industrije i stručnosti u finansijskim pitanjima", izjavio je član odbora, Volfgang Porše novinarima.

Ranije danas, novi generalni direktor VW-a Matijas Miler je izjavio da će povlačenje Folksvagenovih dizel automobila pogođenih skandalom u vezi sa manipulacijom vrednostima izduvnih gasova početi u januaru i biti završeno do kraja 2016. godine.

"Ove nedelje ćemo Saveznoj agenciji za motorni saobraćaj dostaviti naše predloge za tehnička rešenja. Ako budu prihvaćeni, naručićemo delove, a ako sve prođe kao što se očekuje, možemo početi sa procedurom popravki u januaru", rekao je Miler za nemački dnevni list Frankfurter algemajne cajtung.

Kako je dodao, čitav posao bi trebalo da bude završen do kraja naredne godine.

VW je nedavno priznao da je manipulisao rezultatima izduvnih gasova u oko 11 miliona dizel automobila širom sveta, dok je u pismu poslatom nemačkim zakonodavcima, u koje je Rojters imao uvid, naveo da je osam miliona njegovih automobila u Evropskoj uniji opremljeno softverom za varanje na testovima emisije štetnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: