Kijev se nada: Gas nam stiže pre potpisa

Ministar energetike Ukrajine Vladimir Demčišin je rekao da je moguće da Kijev počne da upumpava gas iz Rusije i pre potpisivanja protokola.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.10.2015.

16:10

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Predstavnici Rusije, Ukrajine i Evropske komisije (EK) su na trostranim pregovorima krajem septembra mogli samo da parafiraju protokol o isporukama gasa u Ukrajinu i njegovom tranzitu tokom predstojeće zime, ali ne i da ga konačno potpišu.

Rok njegovog važenja je od 1. oktobra 2015. do 31. marta 2016. godine. Kasnije je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao da su Rusija i EK potpisale dokument, i da je sada red na Ukrajinu, prenele su Ria novosti.

"Takva mogućnost postoji (početak preuzimanja gasa pre potpisivanja protokola), u stvari, postoji nekoliko varijanti da se izađe iz ove situacije", rekao je Demčišin novinarima, odgovarajući na pitanje da li je moguća varijanta da Kijev počne da upumpava ruski gas pre potpisivanja protokola o zimskom paketu gasa.

"Vi svi odlično znate da u momentu kada smo hteli da potpišemo protokol, Novak nije imao ovlašćenje vlade. Zbog toga je cela priča (sa potpisivanjem protokola) odložena", dodao je on.

Demčišin je takođe rekao da će, po njegovom mišljenju, izlaz iz te situacije uskoro biti pronađen.

Prema zimskom paketu, Naftogas će od Gasproma preuzeti oko dve milijarde kubnih metara gasa u vrednosti 500 miliona dolara, koji su dobijeni od evropskih finansijskih institucija uz pomoć EK. Novac je već na specijalnom računu Naftogasa, ali je kompanija do sada nije prebacila Gaspromu, bez obzira na to što je zimski paket trebalo da stupi na snagu 1. oktobra, a dve milijarde kubnih metara gasa predviđene su za upumpavanje u ukrajinska podzemna skladišta gasa do početka grejne sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: