SAD neprikosnoveno, ali postoji pretnja

Američka bonitetna agencija Mudis zadržala je najviši "trostruki A" kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, uz stabilnu prognozu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

15:27

Default images
Foto: Thinkstock.com

Međutim, Mudis je upozorila na potencijalne dugoročne pretnje po rejting, izveštava agencija Rojters.

Prema saopštenju agencije Mudis, koja nikada nije izmenila vrhunski kreditni rejting SAD, podršku rejtingu su pružili faktori poput snažnog rasta bruto domaćeg proizvoda, ali i status američkog dolara kao globalne rezervne valute, prenosi Rojters.

Zadržavanje stabilne prognoze rejtinga je signal da ocena rejtinga neće biti menjana u narednih godinu do godinu i po dana, navodi Rojters.

Snižavanje rejtinga bi se, prema oceni Mudisa, moglo desiti krajem ove decenije, u slučaju da fiskalna politika ostane nepromenjena, a budžetski deficiti SAD i nivo duga porastu.

Kao još jedan razlog za zabrinutost, Mudis je naveo i potrošnju na socijalne programe.

"Odnos javnog duga prema BDP-u SAD se stabilizuje", saopštio je Mudis, navodeći da je SAD na kursu da registruje šestu uzastopnu godinu privrednog rasta, prenosi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: