SAD u čudu: Otkud džihadistima toliko "tojota"

Američki antiteroristički zvaničnici zatražili su od Tojote da objasni na koji način je mnoštvo njihovih automobila završilo u rukama terorista Islamske države.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

11:58

Default images
Foto: YouTube Screenshot

U propagandnim snimcima Islamske države Iraka i Sirije vidi se veliki broj automobila Tojote, drugog najvećeg proizvođača na svetu, a najčešće su to terenska vozila i pikapovi.

Iz Tojote su odgovorili da ne znaju na koji način je Islamska država došla do ovih automobila, naglašavajući da podržavaju istragu američkih zvaničnika kako bi se sprečilo da dobra sa Zapada završe u rukama terorista.

“Mi smo upoznali Tojotine lance snadbevanja na Bliskom istoku o ovome, ali i o proceduri po kojoj je Tojota dužna da štiti integritet lanca snadbevanja”, rekao je Tojotin direktor za javne politike i komunikacije Ed Luis.
Foto: YouTube Screenshot
“Tojota ima striktnu politiku da ne prodaje vozila za potencijalne kupce koji mogu da ih koriste ili modifikuju za paravojne ili terorističke aktivnosti“, rekao je Luis i dodao da kompanija nema mogućnost da prati vozila koja su ukradena ili su preprodana uz pomoć posrednika.

Tojotini automobili su, na video-snimcima kampanje Islamske države u Iraku, Siriji i Libanu napunjeni teškim naoružanjem i iz njihovih kabina vire teroristi.
Foto: YouTube Screenshot
Irački ambasador u SAD rekao je da veruje da su teroristi, pored starih kamiona, stekli na hiljade novih Tojotinih automobila u poslednjih nekoliko godina.

“To je pitanje koje sam postavio našim komšijama, kako i na koji način su dospeli u ruke Islamske države i odakle dolaze“, kaže ovaj ambasador.

Propagandni snimci Islamske države pokazuju kako teroristi patroliraju ulicama u Siriji u starijim i novijim Tojotinim automobilima.

Dok prelaze u Libiju u dugim karavanima blistaju novi Tojotini lend kruzeri. U kolonama terorista može se videti da je više od dve trećine automobila upravo iz Tojotinih fabrika, a osim njenih, ima i nešto manje automobila Micubišija, Hjundaija i kompanije Isuzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: