Rasprodaje ne daju Švajcarcima da odahnu

Inflacija je u Švajcarskoj u septembru ponovo imala pozitivnu vrednost i bila je 0,1 odsto u odnosu na avgust, ali je na godišnjem nivou pala za 1,4 odsto.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

08:21

Default images
Foto: Thinkstock

Evrospke zemlje se dugo i bezuspešno bore sa negativnim stopama inflacije, koje usporavaju ekonomski rast i oporavak privreda.

Septembarski indeks potrošačkih cena je dostigao 97,7 poena, saopštio je Federalni zavod za statistiku OFS.

Rast cena podstaknut je završetkom rasprodaja odeće i obuće, koje su poskupele za 5,3 odsto, dostigavši nivo uobičajenih cena.

Poskupljenje svežeg povrća je takođe doprinelo rastu inflacije, prenosi švajcarski list 24 sata.

Najviše je pojeftinio benzin (3,9 odsto), cene transportnih usluga (0,8 odsto) i cene hotelskih i restoranskih usluga (0,2 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: